Bemutatkozás
Tevékenységek
Mentálhigiénés tanácsadás
Módszerek
Tanulmányok, kutatások
Pszichológusi tapasztalat
Pszichológiai érdekességek
Könyvajánló
Etika, Titoktartás
Album
Médiamegjelenés
Kapcsolat


Technikák | Tesztek

Módszerek - Technikák

Előadás

A szervezetek, csoportok eredményes működéséhez pozitívan járul hozzá, ha a vezetők, beosztottak, csoporttagok ismerik a pszichológiai folyamatok mechanizmusait. Az általam javasolt vagy igény szerinti témakör ismertetésével ehhez nyújtok segítséget, csoportos előadás keretében.

Szociometria

Az intézményes kereten belül spontán szerveződések, kisebb csoportok alakulnak ki, barátságok szerveződnek. Ezek a kapcsolatrendszerek nem rögzítettek, nehezen átláthatók, ugyanakkor jelentősen befolyásolják a szervezet működését, kihatással lehetnek a teljesítményre is. A láthatatlan hálózat felmérését teszi lehetővé a szociometria módszere. Az interjú és megfigyelési adatok rendszerezése, a szociometriai mutatók értelmezése alapján kerül sor a szervezet lényeges jellemzőinek megítélésére, az összegző beszámolók és javaslatok elkészítésére.

Viselkedéselemzés

Az egyéni megkeresések hátterében sokszor fel sem ismert probléma áll. Sokan nem tudják, mitől feszültebbek, miért nem tudják elérni a kitűzött célokat. Fontos, hogy azonosítani lehessen a tünetszerveződéshez vezető és azt fenntartó viselkedésláncolat összetevőit, hogy ennek alapján a változások elérhetők legyenek. A tájékozódó interjú mellett lehetőség nyílik rá, hogy személyiségtesztek, önismereti és készségfelmérő tesztek felvételével, a kliens önismereti érdeklődésből eredő kérdéseire választ kapjon.

Amikor egy probléma olyan jelentősség válik, hogy a mindennapi életvitelt zavarja, javasolt a pszichológiai viselkedéselemző felkeresése. A gyakran testi tünetekben, párkapcsolati, baráti vagy családi konfliktusokban felszínre törő megoldatlan problémák kezelésére a szakember eszköztára:

Külső megfigyelés ahogy a helyzetet szemléli
Objektivitás ahogy a problémát látja
Segítség a változások kialakításában
Módszertani
megfelelő mérési technikák kiválasztása, viselkedéselemző vizsgálat elvégzése

Pszichodiagnosztika

A kérdőívek és tesztek felvételével kialakított független szakértői vélemény a személyiségprofil elkészítésével lehetővé teszi az önismeret fejlesztését.

Pszichológiai tanácsadás, konzultáció

A kliens és a pszichológus 4-5 alkalommal találkozik. Cél, hogy az adott problémára megoldást és konkrét javaslatot tudjanak közösen kialakítani.

Rövidterápia

A gyermekek és felnőttek számára is kialakított 4-10 alkalmas terápiás kapcsolat lehetővé teszi, hogy a problémák valódi, addig rejtett okaira fény derüljön. Ezáltal új, pozitív lehetőségek tárulnak fel a problémát hozó személy számára. A pozitív változások szűkebb és tágabb környezetére is hatással lesznek, ezzel hozzájárulva egy jobb életminőség kialakításához.

Kognitív - és viselkedésterápia

A világról alkotott jelentésadás automatikus gondolatok,sémák szerint történik. Amennyiben ezek a sémák hibásak, negatívak, szükségessé válik a sémák átkeretezése. A diszfunkcionális attitűdök felismerése és korrigálása egy hosszabb távú folyamat.

Párterápia

A felnőtt párkapcsolat áll a fókuszban. A terápia célja egy élhetőbb, hatékonyabb, harmonikusabb kapcsolat kialakítása.

Relaxáció

Az izomtónus és a testi működések szabályozásával elérhetővé válik a problémák okozta feszültségek és szorongás csökkenése. A végső cél a testi - lelki - szellemi harmónia elérése.