Bemutatkozás
Tevékenységek
Mentálhigiénés tanácsadás
Módszerek
Pszichológusi tapasztalat
Pszichológiai érdekességek
Könyvajánló
Etika, Titoktartás
Album
Médiamegjelenés


Pszichológiai érdekességek

 

Az oldal szerkesztés alatt

A gyerekek fejlődésük során a környezetüket utánozva tanulnak. Természetesen a szülőknek, az anyának van ilyenkor a legnagyobb szerepe. A tanulási folyamatban nem csak elméleti ismeretekre tesznek szert, hangsúlyozottá válik, hogy a megfelelő életmódot is elsajátítsák.

Aktívabb anyáknak a gyermeke is többet mozog – állapította meg egy több mint ötszáz mamát és négyéves gyermekét vizsgáló brit kutatás.  Sok anya azonban lényegesen kevesebbet mozog, mint amennyi ajánlatos lenne – idézte a BBC hírportálja a Pediatrics című szaklapban ismertetett kutatást.

A dokumentum letöltése >A pszichológusi tanulmányok alatt megismert legalapvetőbb kisérletek, kutatások szakmai szempontból a pszichológia történetének meghatározó vizsgálatai voltak, ma már nem lehetne őket elvégezni.


Napjankban komoly szabályok rögzítik a pszichológiai kísérletek elvégzésének szakmai és etikai feltételeit, a titoktartástól kezdve a felek beleegyezésén, vagy az emberi méltóság tiszteletén át a szigorú szakszerűségi követelményekig. Ám még pár évtizede is kevesebb figyelmet fordítottak az ilyen jellegű kutatások szabályozására. Ezért olyan kísérleteket is el tudtak végezni, amelyekre a mai keretek között már nem lenne lehetőség. Az alábbi vizsgálatokat olvasva nem is kérdéses, szakmailag miért nem tartjuk ezeket teljes mértékben etikusnak.

A dokumentum letöltése >A világ zseniei különleges berögzöttségekkel alkották máig ismert műveiket. Míg Beethoven kávéja szigorúan 60 szem kávébabból készült, Balzac egy nap 50 csészével is megivott. Freud 13 órát dolgozott, Mann ellenben alig, Milton a Bibliát magolta, Mozart pedig egy órán keresztül öltözködött.   Egy amerikai dizájner diagramokba sűrítve mutatta meg.


Mason Currey amerikai író Daily Rituals: How artists work (Mindennapi rituálék: Így dolgoznak a művészek) című könyve a történelem legnagyobb alakjainak napirendjét rekonstruálta az alkotók feljegyzései, naplói és levelezései alapján. A könyvből most az Info We Trust oldalnak RJ Andrews dizájner készített látványos kördiagramokat, melyekből kitűnik: minden csak azon múlik, hogyan osztjuk be az időnket. Azért valószínűleg némi zsenialitás sem árt.

A dokumentum letöltése >

 

A nők nehezeben alszanak a fokozott terhelés miatt, náluk több alvással kapcsolatos probléma jelentkezik. Az inszomnia – alváselégtelenség – leküzdéséhez a nő életmódja megváltoztatásával hatékonyan hozzájárulhat.

A nőknél több alvással kapcsolatos probléma jelentkezik a fokozott igénybevétel miatt

Hogyan küzdhető le az inszomnia?

A hazánkban élő nők 68 százaléka, a felnőtt női lakosság kétharmada alvászavarokat tapasztal.

A kutatások szerint leginkább a változó kor után, az 55 év feletti korosztálynál jelentkezik. A nemzetközi vizsgálatok arra utalnak, hogy az inszomnia (alváselégtelenség) többször tapasztalható a nőknél, mint a férfiaknál.

Ennek okát több területen kell keresni, amelyek közül kiemelkednek a nőket érintő hormonális változások – terhesség, menopauza -, amelyek sok esetben okoznak nem kielégítő alvást. Mint ismeretes, a hormonális változások hangulatingadozásokat, rosszkedvet, ingerlékenységet, feszültséget is generálnak, ami önmagában véve is negatívan befolyásolja a nyugodt alvást.

A dokumentum letöltése >